Истината не се ражда в спора

November 12th, 2014 | by | Без категория

Nov
12

Извинявай, Марк Твен, но ще трябва да опровергая великата ти мисъл, че в спора се ражда истината. Какво да правим – разни хора, разни възгледи. Нищо лично!

win-argumentsЗащо истината не се ражда в спора? От краткия ми житейски опит съм научил, че всеки си има своя истина. Ако двама души с голямо его влязат в спор, никога няма да постигнат консенсус просто защото всеки има свое виждане за нещата и ще си настоява на своето докрай. Твърдоглавци, какво да ги правиш. Виждал съм го много пъти. Аз самият съм бил само наблюдател на спора и всеки пък се стига до големи кавги. Мисля, че такива хора имат естествен стремеж да доказват правотата си на всяка цена и да печелят в спорове, колкото и незначителни да са те. Така подхранват егото си на победители.

Ако пък една от страните е по-отстъпчива, се случва така, че тя е склонна да приеме становището на събеседника за вярно, без напълно да се съгласи с него. Така спорът приключва тихо и мирно. Това за мен е по-цивилизованото решение и обикновено аз съм този, който отстъпва. Не го приемам като поражение в никакъв случай. По-скоро уважавам мнението на отсрещната страна без да налагам своето.

В крайна сметка обаче никой не приема истината на другия, защото си има своя.

Google+ Comments

Authored by

One Response to “Истината не се ражда в спора”

Show / Hide Comments
  1. Tony G says:

    Всеки да има своя истина – означава по-скоро, че всеки си има своя лъжа.
    Само една истина може да има. И тя не може да бъде открита докато има взаимно неприемане на фактите – нещата които обективно съществуват и извън съзнанието на двамата спорещи.
    Представените факти може да бъдат оспорвани ако не се намери независимо доказателство за тяхната истинност. Но ако такова има е жалко и тъжно те да не бъдат приемани.
    Голи твърдения на едната страна, само защото тя вярва в това или е прочела нещо в недостоверен источник не могат да бъдат приети за факти.

Leave a Comment