Колко е важен всъщност отдел „Човешки ресурси”

October 31, 2014 Off By Victory

Времето е пари…

С тази мисъл вероятно започва денят на повечето бизнесмени у нас и по света. Затова всеки работодател би желал да има при себе си качествени кадри, на които да разчита. Такива, които да вършат много работа, да влагат усилия и мисъл в задачите си и да се стараят в това, което правят. Да, но никак не е лесно да си намерите такива колеги.

Говорех си наскоро със съпругата на един приятел. Жената е  зряла, умна и способна. От пет години насам се опитва да стартира собствен бизнес. Работи много, почти не си дава почивка и не й липсват качества да успее. Знаете ли обаче кой е най-големият й проблем? Не може да си намери качествен персонал. Това е факторът, който най-силно я дърпа назад и пречи на развитието на фирмата й. Затова днес реших да изтъка колко са важни всъщност задълженията на отдел “Човешки ресурси” (известен още като HR или Human resources), който често бива леко игнориран от компаниите у нас.

HR-Management-Key-Skills-300x224HR отделът има задачата да подбира най-подходящите за вас кандидати, не само от гледната точка на опит и знания, но и на психическа и поведенческа основа. Знайте, че не е лесно да изградите екип, който да работи успешно заедно. Направите ли го веднъж обаче, той ще е безценен. Ако фирмата ви е малка и нямате средствата за самостоятелен HR екип, може би не е зле да помислите за външна услуга в тази насока. Инвестицията ще си струва.

HR отделът обръща внимание на хората и мисли как да ги мотивира. Доволните служители са добри служители, не сте ли съгласни. Някои хора обаче имат проблеми и незнаейки към кого да се обърнат, трупат напрежение у себе си. Това ще се избегне, ако някой се “грижи” за тях. И не е нужно този някой винаги да е шефа, а спокойно може да бъде друг човек или екип.

HR и още нещо. Най-честата ситуация, която наблюдавам у нас, е следната. Има човек, натоварен със задачите на отдела по човешки ресурси, но заедно с това върши и още нещо. Може да се занимава с маркетинг, реклама, административна дейност, да е касиер и т.н. Малко е много, не мислите ли? Преди да натоварите някого с подобна отговорност покрай останалите, убедете се, че ще той или тя ще има достатъчно време, за да свърши всичко качествено. В противен случай имате нужда от промяна на структурата не персонала си и евентуално още едно попълнение в екипа ви.

Google+ Comments