Морал, дума непозната

August 28, 2019 Off By Victory

Много пъти сме коментирали думата морал. Тази дума означава нрав, или система от правила за нравствено поведение в обществото.

Все по-малко хора обръщат внимание на морала. Вместо да учат децата си на морални и нравствени ценности, те са прекалено заети с работа, за да могат да осигурят на подрастващите всевъзможни глезотии, без те по никакъв начин да се потрудят за тях. Новото поколение, това, за което всички имаме надежда, че ще промени България към по-добро, всъщност е много далеч от тази идея. Повечето тийнейджъри дори не знаят кой е Президент и кой Министър председател на Република България. Разбира се не всеки е длъжен да разбира от политика, но това са неща, които трябва да се знаят от обща култура. Много ми е интересно, понякога като чета коментари или статуси в социалните мрежи от деца на мои приятели от рода на “аз съм истинска жена” или някакви подобни дълбоки разсъждения т 15 – годишно момиче, ами да си призная смешно ми е. В същото време и ми става много тъжно. Не може на 16 години да се обличаш като фолкаджийка и да носиш тежък грим на училище. Положението е повече от трагично, особено, ако субект като Сузанита има фенове и последователи. На какво ще ги научи тя със своето фриволно поведение? Само, че идва другия момент, къде са родителите на това дете? Защо на 14г. трябва да има мобилен телефон за 1500 лв? Вие родители, не виждате ли снимките на децата си в социалните мрежи? Не, прекалено заети сте, за да можете да изкарате пари за поредната щуротия на детето си. Но когато им угаждате на всяка прищявка не им помагате, научете ги да дават нещо в замяна.

Честно казано младото, бъдещото поколение е много далеч от идеологията за промяна в нашата държава. Но вината затова е изцяло на нас възрасните, защото не ги учим на морал, а това е едно от най-ценните качества.

Google+ Comments