Червенобузата костенурка в естествена среда

February 10, 2013 Off By Victory

chervenobuzaРеших тази ми публикация да е за червенобузата костенурка, или червеноуха (наричат я така заради характерните околоушни червени петна), защото тя е един от най-популярните домашни любимци от семейството на костенурките. Пък и съм пристрастен – аз самият съм горд притежател на такъв мъжки екземпляр, който много нескромно от моя страна наименувах Рафаело. Не случайно започвам с публикация за това как е ситуирана в природата червенобузата костенурка, защото смятам, че много е писано за отглеждането на костенурките в терариум, но малко знаем за техния живот в естествена среда.

Червенобузата костенурка обитава САЩ, Мексико, разпространена е в Централна Америка до Колумбия, Венецуела и Бразилия. Среща се предимно във влажните райони – блата, езера, реки, потоци, канали, лагуни. Тя не е водно животно. Начинът й на живот е полуводен – дълго време се припича на плаващи предмети, понякога на брега, и периодично влиза във водата. Тя плува и се гмурка, може да остане дълго време под водата. Активна е през деня. Нощем спи на дъното на водоема.

В дивата природа костенурката се храни с различни безгръбначни, риби, земноводни, мърша, водорасли. Червенобузите костенурки са яйценосен вид и достигат до полова зрялост на 5-8 години. В природата при костенурките, живеещи в северната точка на ареала, чифтосването става от средата на март до средата на юни. От април до юли женската снася яйцата, а малките костенурчета се излюпват в края на лятото.

Обитателите на южната точка на обхвата се чифтосват през септември и декември, мъничетата се излюпват през април-юни.

В природата костенурките, които живеят в най-северните райони спят зимен сън – в дъното на водоема, заровени в тинята. Средната продължителност на живота им е около 25 години. Ами това е. Надявам се да ви е било интересно. До нови срещи!

Google+ Comments