Децата и родителското влияние върху тях

October 13, 2014 Off By Victory

Reed Krakoff - Front Row - Mercedes-Benz Fashion Week Spring 2014Днес искам да кажа няколко думи за влиянието на родителите върху децата. То е от ключово значение по време на растежа и неминуемо оказва влияние върху това какви личности ще станат малчуганите акто възрастни.

Сещам се например за малки момчета, които са все още са в детската градина, но татковците им вече ги обличат с фланелки на любимите си футболни отбори. Почват да гледат мачове с децата пред телевизора, обясняват им ту това, ту онова за отбора и още от най-ранна възраст превръщат синовете си във фенове. Има вероятност и когато пораснат момчетата да останат фенове на същия отбор, но може и да променят мнението си. Познавам семейства, в които дядото, бащата и сина ходят заедно на мачове и са откровени запалянковци. Кажете после, че семейната среда и родителските агитации не са оказали влияния?

При малките момичета също се наблюдават тенденции от този вид. Може, би когато пораснат, ще подражават на майките си в стила си на обличане? Или ще спазят семейната традиция и ще се  ориентират към подобна професионална сфера. Може би майките ще повлияят на децата си по друг начин, не знам?

Това, което искам да кажа е, че децата и особено когато са малки, са като попивателни гъби. Те виждат и копират. Такова въздействие трябва да се осъзнава от по-възрастните авторитети и да се контролира по някакъв начин. Не бива да се оставя на произволен самотек, защото никога не знам какво точно ще видят и ще запомнят малките. Може би ще дори склонността ни да си гризем ноктите или да да си пукаме пръстите на ръцете. За нас това е вреден навик, но за тях би могло да е пример за подражание.

Google+ Comments