Има ли подходяща възраст за сключване на брак?

Има ли подходяща възраст за сключване на брак?

October 16, 2020 Off By Victory

На 20, на 30, а може би на 40 години? Има ли наистина подходяща възраст за сключване на брак или това е просто формалност? Този въпрос вълнува не малка част от хората, които живеят на семейни начала със своя партньор, а и тези, които още не са открили сродната душа. Сигурен съм, че и сред вас има такива, които се питат дали не са „изпуснали влака“ или пък дали не е твърде рано за тази важна стъпка. Ето защо реших да споделя малко лични мисли в тази насока, придружени с научни обосновки.

Бракът, разбира се, наистина е прекрасен момент от живота. Някои правят пищни церемонии, събирайки своите близки и приятели. Други предпочитат да направят деня по-интимен, в тесен семеен кръг.

Но на каква възраст трябва да се оженим? Различни данни, статистики и анкети сочат, че най-предпочитаната възраст за сключване на брак е между 25 и 35 години. Науката пък е още по-категорична, като определя, че идеалната възраст за постигане на дълъг и успешен брак е на 26 години. Причината, според някои проучвания, се крие във факта, че на тези години вече сме установени и изградени като личности. Завършили сме образование, имам прилична работа и психически сме готови да преминем наследващо ниво.

26 може да се смята за идеалната възраст, но всъщност диапазонът е по-широк. Хората, които се женят между 25-тата си и 32-та си година, се радват на щастлив и дълъг семеен живот.

Малко по-тревожен е фактът, че всички бракове, които се сключват след това, са с по-малък шанс за успех. Според изследователите, всяка година след възрастта 32 се добавят 5% по-голям шанс за неуспех. Причината е, че на тази възраст става по-трудно да се научим да правим компромиси и да свикнем да споделяме живота си с друг човек.

Понижената способност за адаптиране, трудностите при общуването и установените вече навици могат да бъдат основата за разпадането на много бракове, които са се състояли в по-напреднала възраст от горепосочените.

Накратко, ако сме достигнали или подминали 32-годишна възраст, може би е подходящ момент да преосмислим плановете си за бъдещето. Въпреки това, за щастие, никой не ни принуждава да живеем живота си, следвайки инструкциите за това, което казва науката. В крайна сметка всичко зависи само от нашето решение и разбира се, това на вашия партньор.

Google+ Comments