Имате ли Kindle, ползвайте Calibre

February 13, 2016 Off By Victory

calibre-hero-100049698-largeМислех да започна публикацията си, като кажа: Хайде да вдигнем ръце и да се преброим колко от нас притежават електронни четци за книги. Осъзнах обаче, че сме толкова много, че да се преброим на практика е невъзможно. И всъщност не е необходимо.

На всеки, който ползва Kindle, искам да отправя следната препоръка… Тя може да важи и за другите модели е-четци, но на други просто не съм пробвал.

Става дума за следното: свалете си програмата Calibre. Тя е напълно безплатна от официалния им сайт callibre-ebook.com Представлява вид електронна библиотека, която ви позволява по-лесно да управлявате съдържанието на устройството си. Свързвате своя kindle към компютъра посредством USB кабела, пускате си Calibre-то и това е. Оттук насетне си импортирате файлове през програмата или триете такива, които вече не са ви нужни. Когато сте качили следващата си книга, doc, txt, pdf или друг вид файл, цъкате на send to device. Програмата започва да качва книгата на четеца ви, като междувременно я конвертира автоматично, така че да се чете по-лесно в последствие. Спестявате си много нерви и разминавания във форматирането, които иначе се появяват.

Искам да уточня обаче, че ако качвате pdf-и, Calibre-то няма кака да ви ги конвертира или да ви ги преформатира в друг удобен вид. Затова ви съветвам, когато става дума за pdf-и, да ги завъртате с пейзажна ориентация. Така 1 стр. от файла ви се получава на 2-3 страници на kindle-а. Това е малък трик да увеличите шрифта и да направите текста по-четивен.

Аз използвам Calibre от първия ден, в който се сдобих с четеца си за книга. Програмата ми я препоръча момчето в магазина и откакто я свалих, не съм си е помислял да я деинсталирам. Препоръчвам я и на вас 🙂

Google+ Comments