Inbound маркетинг?

February 22, 2015 Off By Victory

Да бъдеш намерен онлайн – ето това представлява, в общи линии, inbound маркетингът. При традиционния познат ни вече маркетинг ние търсим потребители като ги заливаме с обаждания, печатни и тв реклами, директна поща, банери, спам имейли и т.н. Някои от тези методи с времето са започнали да губят ефективността си.

Хората не харесват реклами, дразнят се спамърски имейли или пък пълна с брошурки пощенска кутия. Банерите дори не ги забелязват, те са част от фона. Всички тези лесно могат да се игнорират и в крайна сметка да не свършат работата, за която са предназначени, защото никой не ги вижда или чете. На потребители не им харесва да бъдат притеснявани по този начин дори и ако информацията, която им се предоставя може да им е полезна по някакъв начин. Натрапващо е, а ако се целите към онлайн потребители, не е и особено рентабилно.

9-inbound-marketing-mindsetInbound маркетингът е нещо съвсем друго. Той не е натрапчив, непоискан и, в крайна сметка, дразнещ. Той създава полезно съдържание като видеа, блогове, електронни книги за потенциалните потребители. От тези източници те могат наистина да научат нещо и евентуално да поискат още информация. Благодарение на inbound маркетингa, потребителите сами ви намират, по-ефективен е в печеленето на тяхното внимание и доверие.

Една успешна inbound маркетингова кампания би се основавала на следните ключови компоненти: съдържание, оптимизация за търсачки и социални медии. Както вече споменах, съдържанието е нещото, на което inbound се крепи. То е това, което привлича потребители към сайта. Ето защо и блогът към сайта ви е особено важен, защото увеличава шансовете ви да бъдете намерени при търсене на определена дума или фраза. Колкото повече се харесва съдържанието, което поствате, толкова повече трафик към уебсайта ви ще привлечете.

Оптимизацията за търсачки, или небезизвестното SEO, се отнася към стратегията за увеличаване на посетителите на сайта ви чрез класиране на по-предно място в резултатите от търсенето. Социалните медии пък са друг компонент, чрез който да увеличите “видимостта” ви в онлайн пространството. Там също може да споделяте съдържание, чрез което да привличате посетители на сайта ви. По този начин се получава двустранна комуникация – както вие комуникирате с потребителите си, така и те с вас.

Google+ Comments