Историята на истерията Черен петък

Историята на истерията Черен петък

November 17, 2023 Off By Victory

Промоции, големи намаления и ликвидации – истерията около Черен петък наближава и в тази връзка реших да ви споделя малко факти за него.

Черният петък (Black Friday) е един вид ден на търговците, който традиционно се отбелязва през последния петък на ноември, след Деня на благодарността в Съединените щати. Този ден добива световна известност и както знаете, провежда се и у нас, като този месец се пада на 24-и.

Името Черен петък най-общо идва от идеята, че този ден помага на търговците да излязат от червената зона и да преминат към “черните цифри” (положителния печалбен баланс) и да започнат празничния сезон с печалби. Терминът “черен” се използва в старинен американски жаргон, за да се отбележи печалбата, за разлика от “червен,” който се използва за да означи загубата.

Началото на Черния петък се свързва със старите търговски традиции в САЩ. На този ден след Деня на благодарността, магазините започват да предлагат намаления и промоции, за да привлекат клиенти и да стимулират пазарната активност преди коледните празници.

С течение на времето, Черният петък се разраства и превръща в голямо маркетингово и търговско събитие. Магазините се състезават за вниманието на клиентите, предлагайки най-добрите намаления и оферти.

С течение на годините, явлението достига глобален успех и вече не се ограничава само до САЩ. Черният петък обхваща и онлайн търговци от целия свят, които предлагат намаления и специални за този ден предложения.

По мое мнение Черният петък се превърна в знаков период за пазаруване, като потребителите често използват този ден, за да подготвят отрано коледните подаръци. Това събитие се свързва с дълга търговска история и определено стимулира доста положително икономиката.

Google+ Comments