Мирише на младежки дух

Мирише на младежки дух

November 9, 2020 Off By Victory

Харесвам барове с приглушена светлина и силна музика. На пръв поглед невзрачни, непретенциозни помещения, а всъщност място на свободата и бунта, което ухае на младежки дух.

Харесвам такива места и умишлено ги търся, за да почувствам това, за което пее легендата Кърт Кобейн в класиката Smells like teen spirit, превърнала се в химн на няколко поколения.

За Кърт и неговата Nirvana едва ли има нужда да разказвам. Не вярвам, че има хора, които не знаят кои са и не са слушали нищо от тях. Известни със свободолюбивия си дух и безграничен талант, те дават силен тласък на гръндж музиката и оставят траен отпечатък в цялата музикална история. Знаете ли обаче историята зад Smells like teen spirit?

Много преди Кърт да се събере с голямата си любов Кортни Лав, той излиза с барабанистка на женска пънк група. Девойката не искала да бързат да разкриват връзката си, затова я пазели в тайна, докато вокалистката на нейната банда не ги разкрива. Тя оставила бележка на Кърт, в която пишела, че той ухае на Teen Spirit, което всъщност било марката парфюм на неговата тайна изгора.

Виждайки надписа обаче, Кърт веднага получава вдъхновение за този „младежки дух“ и скоро се ражда хитовата песен. Това е пример как една нищо и никаква закачка ражда музикален шедьовър за вечни времена.

А сега си отворете една бира, пуснете си Кърт и Smells like teen spirit и изпаднете в своята нирвана.

Google+ Comments