Национализъм срещу глобализъм

February 2, 2013 Off By Victory

globalizatsiaПокрай демографския срив най-накрая в медиите влезе малко националистическа реторика и взе, че се заговори, че освен, че етноса ни скоро няма да е доминантен в собствената ни държава, по-голямата част от българите, тези които останаха в България, не помнят историята, традициите и разменят културата си за чужда. Лошо, Седларов, Лошо.

Та покрай всичко това един приятел ми повдигна въпроса – как е по-добре, да си стоим националисти и с пропаганда над населението да си поддържаме патриотизма или да станем глобалисти – граждани на света. Казах му – няма значение как е по-добре. Глобализацията, като икономически процес и всички останали социално-политически-икономически фактори у нас, чисто и просто надделяват над националистическата идеология. Всеки гледа да се “спаси” от сегашната си държава и да се интегрира в друго общество. Тук просто нямаме нужната икономическата основа – социалистическата беше разрушена, а капиталистическата десетки години беше поставяна и дори днес не е достатъчно добра, заради срасналата се с държавата организирана престъпност. Междувременно, за 23 години си отгледахме чисто и просто консуматорско общество, без толкова висши ценности, като опазване на културата, познаване на историята, запазване на традициите, природните богатства… Това не беше национална политика. Политика беше по-скоро нехаенето,разрушаването или разпродаването на богатствата ни.

Всичко това подрони националното ни самочувствие и не възпита у децата ни това самосъзнание – все пак и възрастните не ни даваха подобен пример. Днес всеки абитуриент, чиито родители имат възможността, отива да учи в чужбина, с надеждата да си остане там след обучението, а амбициите на тези, които учат тук – държавна поръчка, е като завършат и те да избягат на запад. Икономическият просперитет е по-голям приоритет от Родината.

Но нищо никога не е сигурно 🙂 Тази тенденция може пък и да приключи, световната икономика също е много динамична и ако положението в Европа и САЩ се влоши, може да видим кадърния си и способен “материал” да се завръща… А дотогава, тези, които самоубийствено оставаме тук, трябва да мислим стратегии за справяне 🙂

 

 

 

Google+ Comments