Пространствено мислене

October 9, 2014 Off By Victory

beautiful-brain-illustration-beautiful-desktop-backgrounds-creative-desktop-wallpapers-free-hd-creative-wallpapers-backgroundsЩо е то пространствено мислене?

Ключово умение, което ви дава възможност да преценявате разстояния, големина на предмети и да визуализирате в съзнанията си обекти в 3D форма много по-лесно.

Пространственото мислене е по-характерно за мъжете, защото ние си служим по-усилено с лявата част на мозъка си т.е. с по-логичната, пресметлива и некреативна половина. Заради това ни умение мъжете по принцип са по-добри шофьори и се оправят по-лесно с цифрите и математиката. Разбира се, подобно твърдение е разпространеното клише, което винаги има своите изключения. Познавам например едно момиче, което шофира по-добре от повече ми познати от мъжки пол и по нищо не им отстъпва в знанията си за висша математика и статистика. Може да паркира на заден ход и на френски гараж отведнъж и без допълнителни намествания, но ако я попитате какво е апосиопеза, няма да може да ви отговори.

Но да се върнем на темата за пространственото мислене, защото искам да кажа още няколко думи за него. Моето например е леко ограничено. Мога да шофирам и се справям с паркирането, но хич не ме бива в триизмерните форми. Не мога да си представя онези страни, които не се виждат, или мислено да прокарам височина в някоя пирамида. Какво да се прави, такъв съм си, но поне знам границите на собствените си умения. И това е нещо. Затова ви препоръчвам и вие да се замислите по темата. Полезно е да познавате по-детайлно вашите качества и способности. И ако случайно вашето пространствено мислене е ограничено като моето, не се притеснявайте. Убеден съм, че имате други също толкова важни умения.

Google+ Comments