С книга на 24 май

С книга на 24 май

May 24, 2023 Off By Victory

24 май е не само поредният почивен ден в календара. Това е празник, който трябва да приемем първо в сърцето си, после в мислите си и да го отбележим подобаващо … с книга. Разбира се, изборът е огромен и зависи от личните предпочитания на всеки, но аз ще ви споделя няколко съвременни предложения, за които смятам, че си заслужават.

Започвам с Георги Божинов и неговата Калуня-каля. Романът излиза малко преди 90-те, но едва при преиздаването му през 2014-а постига заслужения си успех. Сюжетът засяга темата за Априлското въстание и е разделен на две основни части, а действието се развива в Родопите. Интересното в творбата е, че представя на читателите гледната точка на главния герой Калуньо, който е от българите-мохамедани.

Следващото ми предложение отново е от български автор – Милен Русков – за неговия роман Възвишение. Творбата е написана като изповед и монолог от името на Гичо – български революционер от Котел. По книгата има и филм, но аз ви препоръчвам да прочетете романа.

И третата идея е за Времеубежище на Георги Господинов. Романът постигна небивал успех и има защо. Темата е изключително интересна, защото засяга нашите емоции и отношение спрямо промените в света. Осъзнаването, че вече нищо няма да бъде както е било, а бъдещето може би ни е отказано. В такъв случай, намираме убежище в миналото, нали?

Която и книга да изберете, вярвам, че ще се насладите и ще почувствате духовно израстване. А не е ли това и същността на самия празник?

Google+ Comments