Женски и мъжки спортове

June 10th, 2015 | by | Без категория

Jun
10

Направо да минем на темата. Ще дам пример с футбола, защото аз не съм чувал човек да гледа женски футбол, независимо дали мъж или жена. Даже не знам дали България има женски футболен отбор, не съм чувал нищо по този въпрос. Но защо всъщност се получава така? Защо жените не получават същото внимание, както и мъжете? Все пак спортът е един и същ.

Women__s_Soccer_by_arivera626Женския футбол не се излъчва често по телевизията и никой не чува за техните турнири, което пък значи, че там парите са по-малко и съответно футболистките получават по-малко за същите умения, сравнени с противоположния пол. Мисля си, че това е защото по принцип футболът се смята за мъжки спорт – има ритане, бутане и липсва грация. И тъй като мъжете са тези, които гледат футбол, на тях им идва неестествено жени да се мятат по терена. Тяхното място е в нещо по-фино – художествената гимнастика например. Все пак те нали са нежната половина от човечеството и така сме свикнали да ги приемаме.

Не че има разделение на мъжки и женски спортове, тук става въпрос кое е по-приятно за гледане. Не се опитвам да стереотипизирам, но например на мъж ролята на футболист по му отива – да тича по терена, да се труди с пот на челото, както се казва. На жената не и върви тази роля, или поне не в моите очи. Затова и интересът към женския футбол поначало е по-малък.

Иначе всеки има правото да се занимава с това, което го вълнува. Жените могат да играят професионален футбол, щом им харесва. Просто си разсъждавам защо зрителският интерес към него не е толкова голям като при мъжете.

Женски и мъжки спортове
Rate this post

Google+ Comments

Authored by

One Response to “Женски и мъжки спортове”

Show / Hide Comments
  1. Много жени сме фенове и на футбола, и на хокея, и на борбата, но, според мен, трябва да си останем само такива… и това не е само въпрос на визия. Вярно, че всичко в мене се бунтува, когато видя някакви бабаджанки да ритат, да се блъскат или да се борят, издавайки нечленоразделни гърлени звуци. Развитите прасци и рамене са нищо в сравнение с такова поведението. Не би било лошо жена да тренира, ако обаче запази женствеността поне в характера си. В действителност обаче, за да спортуваш мъжки спорт, трябва да започнеш да мислиш като мъж. И повечето спортистки действително придобиват такова мислене. И това вече не е ок.

Leave a Comment