Консултант по сън

Консултант по сън

March 24, 2024 Off By Victory

Да спиш непробудно, сладко и спокойно цяла нощ, особено като имаш бебе. Възможно ли е, или е просто мечта? Отговорът е, че може да се случи с помощта от консултант до детски сън. Това е сравнително нова професия по ширините на нашата страна и за съжаление не се предлага за възрастни.

Въпреки че много хора са скептични и казват, че децата имат периоди на сън, които израстват, всъщност консултантите по детски сън оборват това твърдение. Оказа се, че сънят при бебетата е математика и за всяко мъниче е индивидуална. Тя включва норма за будно състояние през деня, количество дневен и нощен сън. Ако през следите часове на нощта, детето не е изморено достатъчно или е било превъзбудено и преуморено, то през нощта ще се буди често. Ето толкова е просто, следва се режим.

Условностите за всяко бебе са индивидуални, но има и някои общи правила. Според мен те спокойно могат да се приложат и от възрастен човек. Дори аз самият съм ги тествал и дадоха някакъв ефект.

Това, което може и вие да следвате, е първо да започнете от лягане в нормално време. За децата препоръчителният максимален час е 21:30, тъй като това го изисква биологичният им часовник, за да няма превъзбуждане. За възрастните е около 22:30, защото се смята, че сънят преди 00:00 часа се брои за два часа.

Важно е също да не взимате дрямка поне 4 часа преди нощния сън, защото ще изместите часа си на лягане и съответно сутринта няма да сте наспани за работа. При мъниците е по същия начин, като времето преди нощен сън е индивидуално според възрастта. Не се препоръчва и използването на светещи екрани и музикални пособия поне час преди лягане. Причината е възбудата на мозъка, която му пречида се отпусне.

Накрая завършвам и с последното правило – банята може да направите преди нощния сън или пък сутрин. Как да изберете? Ако душът ви действа отпускащо, то задължително вечер. Ако пък ви освежава – само сутрин.

Полезни ли ви бяха тези „бебешки съвети“ за сън – споделете ми в коментари.

Google+ Comments