Още едно неравенство

Още едно неравенство

April 14, 2024 Off By Victory

В живота има толкова неравенства и несправедливости. От това, че мъжете нямат целулит по бедрата, дори да ядат сладко до сядането на дъвка с чисто новия бял панталон. Хаха – знам, че звучи нелепо, но не трябва да забравяме да се смеем на живота и да го гледаме от забавната страна. Днес ще ви споделя за още едно неравенство, което първоначално звучи доста нелепо, но в дълбочината му има смисъл.

То се нарича „розов данък“ и паричната да го спомена е, че отново разделя половете на мъже срещу жени.

Розовият данък е маркетингов трик, който се е внедрил в икономиката с цел по-голяма печалба за компаниите. Всъщност това е допълнителното начисляване на такси на кремове, козметични продукти и дрехи като основно купувани от дамите. Този данък не е опоменат и фиксиран, а по-скоро е начислен при образуването на самата цена. Нарича се розов, тъй като обикновено артикулите за дами са в розови опаковки. И така цветът на кутията придава по-високата цена.

Защо и как?
Отговорът е много прост. Всичко е в психологията и схващането, че жените са по-склонни да дадат повече пари за красота. Ето защо компаниите се възползват от този факт и начисляват допълнителна цена, просто защото знаят, че ще се продаде. Така на жените се вменява, че трябва да използват много продукти за лице например, за да изглеждат добре. Че са им необходими постоянно нови дрехи, за да бъдат актуални. И с по-високите цени за всички тези стоки, на жените им излиза много по-скъпо да са красиви.

До какво води розовият данък?
Неравенство между половете. Задълбава темата за това, че на жените се плаща по-малко за извършена работа спрямо силния пол, а те трябва да харчат повече. По този начин се получава една зависимост, която се стремим да се изкорени от векове. Но явно световната икономика има други планове и диктува дори взаимоотношенията между хората.

Google+ Comments