По-добри ли са подовите климатици от стенните?

По-добри ли са подовите климатици от стенните?

May 30, 2024 Off By Victory

Изборът на климатик често се оказва доста трудна задача и една от основните причини за това е именно голямото изобилие от продукти налични на пазара. Нещо повече, много хора не знаят какви всъщност са разликите между различните видове климатични системи и често се чувстват объркани, когато трябва да решат на какво точно да се спрат. Дали да бъде инверторен или хиперинверторен модул? Дали стенните климатици са най-добри или може би подовите ги превъзхождат?

Истината е, че един климатик е добър, когато е избран правилно, тоест спрямо специфичните изисквания на помещението. Има някои случаи, в които подовият климатик ще ви върши по-добра работа и ще е по-разумният за вас избор. В други обаче, може да е по-удачно да си купите стенен модул или пък таванен климатик. Както вече казахме, всичко зависи от изискванията на вашето пространство.

Един от най-ефективните начини да разберете кой тип климатик е по-подходящ за вас, стенният или подовият, е като се консултирате със специализирана фирма по климатизация, като Klimatici.bg. Професионалистите от Klimatici.bg могат да направят необходимите измервания и изчисления, и да ви помогнат да вземете правилното решение при избора на климатична система. Освен това, Klimatici.bg предлага огромно разнообразие от стенни и подови климатични системи. Това означава, че винаги може да намерите нещо, което да бъде идеално за вашето пространство, било то жилищно или търговско.

Преди да потърсите професионална помощ обаче, може да ви интересно да научите малко повече за стенните и подовите климатици, разликите между тях и техните предимства и недостатъци.

Какво е подова климатична система?

Подовите климатици са разновидност на сплит системите за стена. Основното, по което се различават тези два вида модули е, че вътрешното тяло на стенните се монтира високо на стената (близо до тавана), докато при подовите, то е поставено на стената в близост до пода.

Като цяло, подовите и стенните климатици са доста сходни по отношение на ефективност и начин на работа. Те използват хладилен агент за пренос на топлина между външното и вътрешното тяло, произвеждайки студен въздух за охлаждане или горещ, за отопление. Въпреки че подовите климатици обикновено са по-малки от стенните, те също са оборудвани със стандартни функции като компресори, топлообменници, кондензаторни намотки, изпарители, инвертори, филтри и вентилатори.

Какво представлява стенният климатик?

Точно като подовите системи, климатиците за стенен монтаж имат вътрешно и външно тяло, като вътрешното съответно е монтирано високо на стената.

Монтираните на стена сплит системи използват хладилен агент и термопомпа, за да осигурят както горещ, така и студен въздух. Тези модули също разполагат с изпарители, компресори, кондензаторни намотки, филтри, вентилатори, инвертори, топлообменници и др. Те са много по-често срещани в жилищните помещения в сравнение с подовите системи.

Кога да изберете подов климатик пред стенен?

Основната разлика между стенните и подовите климатици е местоположението на вътрешното тяло. И макар, че двата типа системи работят по сходен начин, климатиците за стенен монтаж продължават да бъдат по-предпочитани сред потребителите, особено когато става въпрос за жилищна употреба. Има някои ситуации обаче, в които подовият климатик може да бъде много по-добър избор и по-долу ще разгледаме кои са те.

  • Липсва ви място на стената

Ако стените ви са пълни с картини, семейни портрети или други домашни декорации, може да нямате достатъчно пространство, където да поставите стенен модул. В такъв случай, подовият климатик може да бъде идеалното решение. Така няма нужда да се разделяте с любимия си декор.

  • Имате стая със скосени тавани

В такива помещения, поставянето на стенен модул често е предизвикателство. Да не говорим, че един такъв климатик може да развали цялостната визия на стаята. Подовите климатици са изключително подходящи за монтиране в подобни пространства.

близък план на сиво-бял инверторен климатик
  • Вашето помещение е с големи прозорци

Подовите климатици могат да допълнят дизайна на стая с големи прозорци, без да пречат на гледката или да нарушават архитектурните характеристики. Техният елегантен и модерен дизайн може да се слее безпроблемно с пространството, без да се набива на очи.

  • Искате модул, който не е толкова натрапчив

За някои собственици, изборът на подов климатик може просто да се сведе до лични предпочитания. Стенните климатици са разположени високо на стената, обикновено в центъра на стаята, така че е трудно да останат незабелязани. За разлика от тях, подовите климатици често са с по-малки размери и обикновено не са на нивото на очите. Те са чудесно решение, ако искате да постигнете по-минималистичен интериорен дизайн.

  • Обичате да ви е топло на краката

Тъй като са разположени по-близо до пода, подовите климатици разпределят топлия въздух на по-ниските нива на помещението, осигурявайки уютна среда и гарантирайки, че можете да се насладите на топли крака дори и в най-студените дни.

Кога е по-добре да изберете стенен климатик?

След като изложихме някои аргументи в полза на подовите климатици, е важно да разберем, защо в крайна сметка стенните модули продължават да бъдат по-предпочитаният избор сред потребителите. И така, ето няколко причини, поради които може да е по-добре да се спрете на стенен климатик.

  • Липсва ви подово пространство

Докато пространството на стените може да бъде проблем за стенния модул, много по-вероятно е да ви липсва подово пространство. Това е особено вярно, ако живеете в по-малък апартамент, където по-голяма част от пода е заета от мебели. В такъв случай, монтирането на подов климатик би било непрактично, тъй като той би заел ценно място, което вече се използва.

От друга страна, стенните климатици са разположени високо на стената, оползотворявайки пространството, което иначе би останало празно. Освен това, ако трябва да пренаредите стаята си, много по-лесно е да преместите рамка за картина, отколкото да пренаредите всичките си мебели.

  • Търсите модул, който предлага по-прецизно зониране

Монтираните на стена модули са особено ефективни за охлаждане и отопление на специфични зони, или помещения в по-голямо пространство. Те предлагат по прецизен контрол и могат да бъдат настроени така, че да затоплят или охладят определена зона, без това да засегне цялата площ.

  • Имате бюджетни ограничения

Стенните климатици обикновено се предлагат на по-ниски цени в сравнение с подовите. Техният монтаж също е по-евтин, тъй като не изисква сложни строителни промени.

Стенните климатици са по-често срещани и освен това, се предлагат в по-голямо разнообразие от модели. Те обаче, не винаги са най-доброто решение. Понякога дизайнът или структурата на помещението не позволява монтирането на стенен модул. В такива случаи, подовите климатици са отлична алтернатива. Те са идеално решение и ако смятате да използвате уреда основно за отопление. Един от потенциалните недостатъци на подовите климатици обаче е, че обикновено са малко по-скъпи от стенните.

Google+ Comments