6 експертни съвета за това какво да правите и какво да избягвате при комбинирането на различни видове осветителни тела

6 експертни съвета за това какво да правите и какво да избягвате при комбинирането на различни видове осветителни тела

June 27, 2024 Off By Victory

Осветлението може да изглежда като най-малкия детайл в една стая, но всъщност то има най-голямо влияние върху интериорния дизайн. Много експерти твърдят, че именно то е ключът към създаването на красиво и функционално пространство.

Въпреки това, намирането на идеалното осветление често може да бъде като търсенето на игла в купа сено. Възможностите са наистина безкрайни, което от една страна е хубаво, тъй като винаги може да намерите нещо, което да отговори на вашите предпочитания. От друга страна обаче, разнообразието от опции може да направи избора ви непосилен.

Разбира се, това не означава, че трябва да се отказвате! В тази статия ще ви представим няколко експертни съвета, които ще ви помогнат дa стесните избора си и да намерите идеалните осветителни тела за вашето пространство. Но преди това, нека видим кои са различните опции, които може да разгледате.

Проучване на разнообразието от осветителни тела

Както вече отбелязахме, когато става въпрос за избор на осветление, възможностите са безкрайни. Например, в сайта за осветителни тела lighluxury, може да откриете изключително разнообразна гама от продукти свръзани с осветлението на дома и офиса. Освен това, вероятно ще забележите, че те са разделени на различни категории, включително осветление за баня, за хол, кухня, трапезария, осветление за спалня, детска стая и т. н. Всяка стая в дома има различни изисквания за осветление, така че ако знаете какво пространство осветявате, това ще ви помогне да стесните възможностите си.

В допълнение, от lightluxury предлагат най-различни по стил и дизайн осветителни тела. Те могат да се различават по отношение на материала на изработка, покритието, начина на монтаж и т. н. Най-общо, наличните опциите, от които може да избирате включват:

 • Материал – алуминий, месинг, стъкло, кристал, дърво и др.;
 • Покритие – матово, гланцово, цветно покритие и т. н.;
 • Тип осветление – акцентно, основно, работно;
 • Начин на монтаж – осветителни тела за таван, вградени осветителни тела, релсови, висящи, стенни и други;
 • Стил – съвременни и модерни осветителни тела, класически, винтидж, осветителни тела в индустриален стил и т. н.

Следващата стъпка е, да разберете как да комбинирате всички тези опции така че да отговарят на вашето пространство.

Съвети, които да следвате при комбинирането на осветителни тела, за да постигнете хармоничен дизайн

 • Съвет №1: Използвайте няколко слоя осветление

Повечето стаи трябва да включват три вида осветление – околно, работно и акцентно осветление – с различни количества от всеки тип, в зависимост от помещението, условията и количеството естествена светлина. Идеята е, тези различни видове светлини да се наслоят така че да отговарят на функционалните нужди на стаята. Например, кухнята обикновено изисква повече работно осветление отколкото спалнята или всекидневната. По същия начин, стая с достатъчно естествена светлина, ще се нуждае от по-малко основна (околна) светлина.

Също така ще трябва да обърнете специално внимание на специфичните условия, при които ще се използва осветлението, като например на открито или във влажни помещения като бани. Различните среди може да изискват специализирани осветителни тела, които са подходящи за тези условия.

осветителни тела запалени

Допълнителен съвет: Добра идея е да използвате led осветителни тела с димери, за да може да контролирате всеки един слой светлина поотделно. Това ще ви даде най-голяма гъвкавост в настройката на осветлението според конкретните нужди и обстоятелства.

 • Съвет №2: Създайте фокусна точка

Вашата фокусна точка може да бъде едно осветително тяло – зашеметяващ полилей или уникална висяща лампа – но не е задължително. Осветлението може да се използва като инструмент за привличане на вниманието към всеки елемент в стаята, който искате да бъде ваша фокусна точка, като произведение на изкуството или камина. Спот лампите и стенните аплици често се използват за допълване, подчертаване и привличане на вниманието към определена фокусна точка.

 • Съвет №3: Изберете осветителни тела в един (или сходен) стил за пространства с отворен план

Пространствата с отворен план обикновено свързват няколко стаи в едно голямо общо помещение. Тази концепция най-често се използва за кухни, трапезарии и дневни.

Когато избирате осветителни тела за такъв тип пространства, е добре да се придържате към сходен стил и дизайн, за да създадете хармоничен вид и усещане. Това не означава, че всички покрития или материали трябва да бъдат еднакви. Просто се постарайте общата естетика да бъде сплотена.

Смесването на много различни стилове, като например винтидж в хола, индустриален в трапезарията и модерен в кухнята, може да създаде усещане за хаос и липса на кохерентност в интериора.

Неща, които да избягвате при комбинирането на различни видове осветителни тела

 • Съвет №1: Не прекалявайте

Ако имате голям, богато украсен полилей в хола, то няма нужда да поставяте множество лунички по периферията на тавана. В една средно голяма стая обикновено ще ви са достатъчни около 2 или 3 различни осветителни тела. Използването на твърде много лампи може да внесе объркване и хаос в пространството.

За да улесните избора си, се уверете, че всяко едно осветително тяло има специфична роля или функция в стаята, която проектирате. Например, някои могат да се използват за подобряване естетическата привлекателност на помещението, докато други имат функционална цел.

 • Съвет №2: Не избирайте осветително тяло само въз основа на външен вид или цена

Основната роля на осветителното тяло е да осветява пространството. Докато едно приспособление може да бъде привлекателно и да служи като стилен дизайнерски елемент, то не трябва да се превръща в решение, при което основната му функция остава на заден план.

Осветително тяло, което не осигурява необходимата светлина е не само безполезно, но в крайна сметка е и загуба на пари. Така че, избягвайте да купувате приспособления само защото изглеждат добре или само защото сте ги намерили на много ниска цена.

Имайте предвид, че по-евтините осветителни тела често идват с проблеми като лошо качество, кратък живот, трудности при сглобяване или монтаж, и други. Инвестирането в по-висококачествени продукти обикновено си заслужава, тъй като те са по-надеждни и ефективни.

 • Съвет №3:  Не се страхувайте да експериментирате

В края на краищата, вероятно има някаква причина поради, която искате да преобразите пространството си. Без значение дали се опитвате да вдъхнете нов живот на вашата всекидневна или да създадете различна атмосфера в спалнята, промяната на осветлението може да има драматичен ефект.

Новият стил на осветление може визуално да трансформира вашето пространство, докато правилните осветителни тела могат да ви помогнат да постигнете усещането, което желаете.

Надяваме се, че тези съвети ще „хвърлят малко светлина“ върху това как правилно да комбинирате различните видове осветителни тела, за да постигнете баланс и хармония. И не забравяйте да се забавлявате и да експериментирате – това е вашият дом и вие сте творецът на вашето уникално пространство.

Google+ Comments