Да се справим със страха от летене

Да се справим със страха от летене

March 4, 2023 Off By Victory

Изпитвате ли страх от летене? Това е често срещано състояние и е известно като авиофобия. Може да се появи поради много различни причини – лоши преживявания в миналото, недоверие в безопасността на самолетите, страх от контролно-измерителни уреди и други. Важно е да знаете, че на страха от летене може да се взаимодейства, за да не се превърне в пречка за вашето пътуване.

Сред тактиките за преодоляването на тази фобия, може да изпробвате първоначално да научите повече за самолетите и технологиите, използвани в авиацията. Прочетете книги, гледайте документални филми или репортажи за авиацията, забавлявайте се да изучавате механизмите на самолетите. Според психологията, колкото повече знаете, толкова по-спокойни ще бъдете.

Преди полет пък може да използвате отпускащи методи. Техники като дишане, медитация и йога могат да ви помогнат да се успокоите и да се отървете от напрежението и тревожността, свързани с летенето.

Важно е и да изберете комфортна позиция в самолета. Ако сте нервни и летите за първи път, може да ви помогне като вземете място в близост до прозореца, за да наблюдавате външния свят и да се почувствате по-комфортно.

Друга техника е да планирате дейности, които ще ви помогнат да се разсейвате и да се отървете от страха ви след кацането – например да посетите ново място, да се срещнете с приятели или да се занимавате с неща, които ви забавляват. Това ще ви помогне да се концентрирате върху нещо позитивно и да не мислите за страха.

Все пак, ако страхът ви не изчезва или става все по-силeн, не се притеснявайте да потърсите помощ от специалист. Психолозите, които работят с авиофобия, могат да ви предложат подходяща терапия за преодоляване.

Изборът на надеждна авиокомпания също може да ви помогне да се чувствате по-спокойно. Тъй като авиокомпаниите се подлагат на строги правила за техническа безопасност, пътуването с тях може да ви даде допълнителна увереност.

И най-важното – не се страхувайте да пътувате! Летенето е един от най-безопасните и бързи начини, затова не се лишавайте от него. По време на полета, просто опитайте да се релаксирате, да се насладите на прекрасната гледка и да се наслаждавате на преживяването.

Google+ Comments