Денят на ГИС в България – за 15-ти път

November 25, 2013 Off By Victory

GIS_Day_World_Key_Visual1_LRНаскоро се проведе 15-тото издание на Денят на Географските информационни системи под формата на двудневна конференция, организирана по традиция от ЕСРИ България. Събитието се проведе в столичния хотел Шератон на 19 и 20 ноември, когато беше и световният ден на ГИС.

Аз също бях там и останах очарован от организацията. Присъстваха много експерти в областта, които изнесоха прекрасни кратки лекции, мисля, че и дискусиите се получиха много добре. Сред лекторите имаше познати лица като Dean Angelides от ESRI Inc., Тома Белев от Зелени Балкани, Миглена Кузманова от ЕСРИ България и други. Хубавото на това събитие е, че въпреки специализираността си и многото лектори, беше напълно безплатно и със свободна регистрация, така че всеки, който има някакъв интерес в сферата, да може да присъства.

Събитието беше разделено на сесии на определена тема, всяка с една основна „Keynote“ лекция и няколко по-малки. На мен най-интересни ми бяха сесиите ГИС за териториално планиране, ГИС за транспорт, ГИС за управление при кризи и ГИС за Околна среда. Присъстваше и Хуго Де Грооф – от Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия.

Бяха разгледани много ГИС проекти, както в частната, така и в публичната сфера. Някои от тях бяха например технологията зад кампанията на bTV – „Да изчистим България за един ден“, ГИС за управление на забележителности на Община Асеновград, както и ГИС за изследване на широколентовия интернет достъп в селските райони – проект, който бе разгледан и на миналогодишното  издание, и за който Изпълнителна агенция ЕСМИС, начело с Христин Петков, получи награда за внедряване на геоинформационни технологии.

Като цяло съм радостен, че се проведе тази специализирана конференция и изобщо, че Денят на Географските информационни системи се отбелязва подобаващо дори и в нашата малка страна. Със сигурност подобни събития имат своето добро влияние върху всички, чиято работа по някакъв начин включва ГИС.

Google+ Comments