Как звънят камбаните от близкото минало според Васил Лазаров

January 16, 2020 Off By Victory

Като човек, интересуващ се от литература, бях чел част от поезията на Васил Лазаров, но не бях запознат с останалото му творчество. Първият негов роман, който прочетох, беше „Звънът на камбаните“. С него се сдобих на Софийския международен панаир на книгата през 2019-а година. Тогава гостуваше и самият автор. Той представи книгата и разказа интересни факти, довели до написването ѝ. Спомням си, че Лазаров сподели с присъстващите как това е исторически роман, в който намира отражение динамичният период между двете световни войни.

Представете си годините на новосформиращия се елит в столицата, първите автомобили и луксозните облекла. Цялостната картина не ви ли навява спомена за ретро пощенска марка, обгърната от романтика? С мен се случи точно това – от Панаира на книгата се пренесох в близкото минало. Интересът ми беше провокиран и исках да попия колкото се може повече от това време. Сдобивайки се с книгата, вече имах възможност да го направя.

Прочетох романа за кратко време – не защото е малък по обем, а защото е завладяващ и лесно разбираем. Гарантирам ви, че ако решите да се запознаете със „Звънът на камбаните“, ще откриете динамично развиваща се сюжетна линия, изпълнена с очакване и обрати. Реални личности, сред които цар Борис III, и достоверни исторически факти, около които се завърта действието, определят романа като исторически. Съдбата на героите и всекидневната им борба за оцеляване и спасение в преломното време, в което живеят, придават на творбата приключенски и психологически акценти.

Тези и други факти правят „Звънът на камбаните“ различен от всички романи, които съм чел за онова време. В текста Васил Лазаров е пресъздал събитията от християнска гледна точка. Религиозни мотиви могат да бъдат открити в цялата книга, но за мен най-въздействащо и ясно послание носят заглавието и краят на романа. Той започва и завършва с камбанен звън – също като човешкия живот. Камбаните сякаш са Божествен вестител за радостни или скръбни събития, но в техния звън е събрана и цялата надежда, въпреки суровите изпитания, които съдбата понякога поднася.

Ако написаното по-горе ви се е сторило интересно и книгата е привлякла вниманието ви, съветвам ви да прочетете и останалите романи от Васил Лазаров „Тройната нишка“, „Крайъгълен камък“ и „Парадоксът на любовта“.

Google+ Comments