Какво е линчпин и кой е Сет Годин?

November 4, 2014 Off By Victory

linchpin

От доста време знам за личността Сет Годин и славата, която се носи около него. Той е световноизвестен маркетолог и автор на не една или две научни книги. Изнася лекции в различни краища на света и постоянно бива цитиран от всепризнати учени.

Хвърлил съм око на книгите “Лилава крава” и “Племената”, но тази, която попадна в ръцете ми наскоро беше “Линчпин”. Корицата не ми допадна особено, но щом започнах да я чета, не можах да я оставя. На всяка страница кимах и се съгласявах с написаното и за един ден я разказах поне на пет свои познати. Сега ще я разкажа и на вас.

Линчпинът всъщност е термин, с който Сет Годин нарича незаменимите хора в една фирма. Той твърди, че у всеки от нас се крие по един гений, който обаче бива потискан още в зародиш. Училищната система и редица още фактори в живота ни уеднаквяват един към друг, превръщат ни е еднопипни колелца, които колкото повече си приличат, толкова по-лесно заменими сме. А колкото по-лесно може да ни заменят на работното място, толкова по-малко ще получаваме в замяна, нали така?

На пръв поглед може да изглежда сложно, но не е трудно да се превърнете в линчпин. Трябва да “събудите” малко мозъка си и да го накарате да работи в друга насока. Може да сте гении в различни области, а не задължително да рисувате зашеметяващо или да имате божествен глас. В сектора с недвижими имоти това може да е онзи агент, който не само познава своите клиенти, но е и приятел с тях. Той явно е гении в областта на комуникациите и работата с клиенти. Във вашата фирма линчпин може да се окаже онова момче или момиче, които на пръв поглед не прави нищо, а всъщност може да се занимава с всичко. Колкото повече навлизате в света на компанията, за която работите, толкова повече линчпин качества ще придобивате, стига да се стараете, разбира се. Имам един познат например, който работи във фирма за търговия с ВиК части. Започна като общ работник в склада, а след това го повишиха в шеф на склада. Оттам го прехвърлиха в офиса и започна не само да поръчва стока от чужбина, ни и да контактува с клиентите по-често, да разнася поръчките из цяла Българи, да оформя документи и много други неща. На практика, който и от колегите му да отсъства, познайте кой го замества, понеже може да се справи с работата? Затова моят приятел е хем незаменим за фирмата си, хем няма строго определена дейност понеже може да върши всичко и знае много неща. На практика е безценен кадър, олицетворение на линчпина.

Вие също можете да станете като него. Направете две неща. Спрете да гледате на работата си като на задължение, което вършите от сутрин до следобед. Помислете и анализирайте ситуацията, в която се намирате. Задайте си въпроса: Незаменими ли сте?

Google+ Comments