Какво е молекулярна кухня?

July 27, 2015 Off By Victory

Молекулярната кухня е термин на съвременната кулинария, при който храна се приготвя с помощта на законите на физиката и химията. Резултатът е ястие с изменена до уникалност текстура. В предната статия споменах бегло за интереса си да опитам такава храна, така че ако някой знае дали у нас се предлага, да се чувства поканен да ми сподели в коментарите.

Молекулярна гастрономия също е често използван термин – описва стилът на готвене, при който шефовете се превръщат в кулинарни откриватели и заемат уреди и приспособления от химичната лаборатория при приготвяне на храна. Това е и научна дисциплина, изучаваща физичните и химичните процеси, които протичат при готвене, и се опитва да обясни чрез химия трансформацията на ингредиентите. Експериментирайки по този начин с харната, готвачите тестват как самата тя и вкусът й се видоизменя при различна температура, под налягане и при други условия. Този кулинарен феномен обаче си има и артистична страна, която се крие в начина на поднасяне на храната, който, както предполагам се досещате, е уникален.

Шефовете предпочитат да използват понятията “молекулярна кухня”, “модернистична кухня”, “експериментална кухня” или “авангардна кухня” вместо “молекулярна гастрономия”. Както и да го наречем, този модерен метод на готвене се е появил заради желанието на готвачите да изследват нови светове, използвайки различни съставки, техники и инструменти.

Изнамерил съм едно YouTube видео, което може да ви даде представа за този начин на готвене. Дано ви е интересно:

Google+ Comments