Какво правят хората на Коледа по света?

December 8, 2015 Off By Victory

Коледа се празнува на всички континенти – Америка, Европа, Азия, Африка… Тя е чудесен повод да се потопим в магията на коледния дух, гледайки с усмивка празничната украса навсякъде. Моята приятелка например много се радва като види блещукащи светлини по хорските прозорци. Онзи ден дори видяхме един Дядо Коледа да се катери по една тераса :). На нея много и харесват онези американски филми, където цялото семейство се събира за празника покрай голямата елха. Това време от годината трябва да е щастливо за всички, ето как го празнуват в няколко страни по света:

Гренландия
mattak_4В Гренландия по Коледа хората си ходят на гости и се черпят с кафе и сладкиши. Подаръците пък обикновено са неща, които могат да се пригодят – я чифт ръкавици от тюленова кожа, я шейна :). След като свършат със сладките и кафето, хората се угощават с “mattak”, който представлява нарязана китова мас върху кожа. Вкусът на това нещо наподобява кокос и тъй като е трудно за дъвчене, обикновено направо се гълта. Друг популярен коледен деликатес е “kiviak” – това на практика е полуразложено месо от птицата гагарка.

Бразилия
Населението в Бразилия е съвкупност от много етнически групи, но тъй като страната е била португалска колония навремето, повечето традиции са взаимствани оттам. Дядо Коледа се нарича Papai Noel, а според поверието там той носи дрехи от коприна заради жегата. Възстановките на раждането на Христос се наричат Presеpio. Фигурки, изобразяващи тази сцена, се нареждат и в домовете на хората, и в църквите. Празненствата продължават до 6 януари, Богоявление. Местните се поздравяват с  “Feliz Natal”.

Чехия
В Чехия празничната атмосфера започва на 6 декември с техния Никулден – Svaty Mikalas (Свети Николай), който слиза от небето по златно въже. Коледата там не е шумна, а тиха и мирна, а вечерята включва печен шаран. В полунощ семействата посещават светата литургия. “Весела Коледа” на чешки е “Vesele Vanoce”.

Google+ Comments