Не на тези платформи!

Не на тези платформи!

June 4, 2024 Off By Victory

Да пазаруваш онлайн е изключително удобно. Вече е и по-екологично, тъй като доставките се правят от мобилни офиси и се спестява от вредните емисии от автомобилите за доставка. Допада ми много и концепцията за опаковане с нулев въглероден отпечатък. Но заедно с всичко това, което бавно, но сигурно се развива в посока на по-доброто бъдеще за всички, идват нови и пагубни платформи.

Тук визирам не някой конкретен, а еднотипните китайски, които се появиха от няколко години и вече техни реклами заливат пазара. Разбирам, че предлагат евтини стоки, които са много желани от все по-ниската финансово класа у нас. И това е за съжаление. Но също така се чудя дали те се замислят какъв точно ефект имат подобни покупки върху планетата. Сега ще ви обобщя.

Изработването на всички евтини стоки е свързано с обработка на много пластмаса и на безвъзмездната работа на хиляди бедни хора. Тук засягам темата за експлоатация на труда и за ниското заплащане. За мен това е новото лице на робството.

След това идва пакетирането на продуктите и подготвянето им за доставка, което отново включва пластмасови опаковки. Всички те след това ще бъдат изхвърлени от потребителите и едва 10% от тях ще бъдат евентуално рециклирани. Останалите ще са просто поредните замърсители на въздуха, почвите и водите ни.

Следва транспортирането, което се извършва със самолети и то поне два пъти седмично до определени континенти. Представяте ли си всички тези превозни средства как влияят на озоновия слой и колко го нарушават?!

Накрая идва и пристигането на продукта при доволните клиенти, които започват експлоатацията му. Тя, разбира се, няма да е дълга, защото е с нискокачествена суровина. После този продукт ще се захаби и изхвърли, за да дойде на негово място друг, евтин. Накрая става боклук, който пълни сметищата и увеличава ненужното консуматорство и оставянето на висок въглероден отпечатък.

Наистина ли искаме да живеем в такъв свят? Как може да го променим и да сме доволни от покупките си?

Google+ Comments