Отглеждане на костенурка в домашни условия

January 6, 2013 Off By Victory

Здравейте отново! Имам си костенурка за домашен любимец от известно време и реших да напиша някой друг материал за хората, които тепърва ще се сблъскат с предизвикателството да отглеждаш такова животно вкъщи(и да остане живо).

По данни на американски херпетолози (специалисти по влечуги и земноводни) от сто новородени костенурчета, попаднали в домашна среда, до едногодишна възраст доживява само едно. Затова искам да ви споделя какви условия трябва да създадете на червенобузата си костенурка, за да се чувства добре и най-близо до естествената си среда, ако сте решили именно тя да бъде вашият домашен любимец.

Червенобузите костенурки могат да живеят както поединично, така и в група, но не е желателно в един аквариум да се държат костенурки, които са с много различни размери, а също така и няколко мъжки – ще се бият. За отглеждане на червенобузи костенурки в домашни условия е необходим акватерариум, чийто обем е не по-малък от 100-150 литра за възрастни костенурки, защото те могат да достигнат дължина до 30 см., което означава, че ще им трябва достатъчно място. В аквариума задължително трябва да има суша – не по-малко от 25% от общата площ. За тези участъци може да се използва чакъл или почва.
Количеството на водата трябва да е такова, че нивото да не е по-малко от ширината на черупката на костенурката – в противен случай тя няма да може да се обърне, ако неволно падне по гръб. Водата трябва да е достатъчно чиста и топла – 20-26 градуса. Сменя се един-два пъти в седмицата. Ако аквариумът е оборудван с филтър или ел. помпа, водата остава по-дълго чиста и може да се сменя само веднъж в месеца. За поддържането на температурата на водата може да се използва нагревател или аквариумът да е в топло помещение.

В природата червенобузите костенурки обичат да се припичат на слънце – това е основното им “развлечение”. В домашни условия трябва да им създадете тяхно слънце. Работа върши и обикновена лампа плюс източник на дозирана ултравиолетова светлина. Ултравиолетовите лъчи са необходими за нормалното развитие на черупката. Лампата се поставя на около половин метър от аквариума. Облъчването започва с пет минути един-два пъти в седмицата, като постепенно се увеличава до половин час на ден.

Ами това е накратко  за условията, които трябва да осигурите на вашите костенурчовци. Надявам се, че съм ви бил полезен.

 

 

Google+ Comments