Photoshop CS5 – for dummies или from dummies

June 15, 2014 Off By Victory

pcs5aodВсички знаем какво е и за какво се използва Photoshop. Съвсем логично и нормално е все повече хора да имат желание, интерес или нужда да се научат да работят с тази програма. И още по-логично е да им се предлагат начини, чрез които да се научат.

По този повод искам да споделя разочарованието си от българското издание на книгата Photoshop CS5 for Dummies.
Нека първо уточня, че поредицата е много готина, забавна и полезна. И е много жалко, когато правата й за издаване се държат от очевидни непрофесионалисти (да не кажа по-силна дума). Защо?

Защото книгата не просто е пълна, а прелива от печатни грешки. Книгата е разделена на точки, подточки, параграфи и т.н. Има сложна структура, което е нормално за едно ръководство. За смисловото отделяне на текста е използван друг шрифт, различен от този за основния текст. Този шрифт е получерен, за да се открояват подзаглавията… или да се набива по-дразнещо в очите на читателя. Защото точно тук е разковничето на проблема – навсякъде, където трябва да пише буквата „з”, при него е отпечатана буквата „ц”.

И така от българското издателство въведоха множество нови думи – ицкуство, ицображение, ицбирам, ицисквам и т.н. до безкрай. Разбирам да имаш една, две, пет, двайсет дори объркани думи за цялата книга. Би било приемливо. Но такъв гаф съсипва цялото издание. А на всичкото отгоре му плащаш 20 лв. корична цена!

Google+ Comments