Предпразничен стрес? Не и при мен

Предпразничен стрес? Не и при мен

December 18, 2020 Off By Victory

Отчаяното търсене на подходящия коледен подарък, суматохата в претъпканите магазини, след като най-накрая сме намерили място за паркиране. А какво да сготвим, какво да облека за празниците, къде са коледните ни декорациите и защо светещите лампички не работят след като половин час ги разплитахме? Познато ли ви е?

Да, това е предпразничният стрес, който се настанява всяка година и разваля настроението ни. Вместо да се чувстваме отпочинали и щастливи, ние сме под напрежение и без желание за каквото и да било. Това не трябва да се случва. Осъзнах го навреме и за първи път успях да избегна тази ситуация.

Сигурно и вие сте забелязали, че всъщност Коледа идва по-рано, отколкото си мислим всяка година. Затова аз реших да започна нейната подготовка според традицията Адвенд и календара, който отброяващ дните до празника. Тук ще отворя една скоба за тези, които не са запознати, Адвенд е четириседмичният период преди Коледа, а самата дума означава пристигане, идване.

Съществуват различни начини за отброяване на дните от Адвента, но най-използвани са календари или свещи. Ето как подходих аз:

Още през ноември взех коледни украси и започнах малко по малко да декорирам дома си. През 1-вата седмица на Адвента купих първите подаръци за близките си от предварително съставен списък. Също избрах и облеклото си за коледните празници.

През 2-рата седмица на Адвента купих следващата партида подаръци. Подготвих кът за коледното дръвче и го украсих. Запазих си час и за фризьор.

В 3-тата седмица на Адвента планирах коледното си меню и съставих списък за пазаруване. Тъй като съм традиционалист, закупих и надписах коледни картички, които изпратих по пощата.

През 4-тата седмица на Адвента закупих последните подаръци от списъка. Украсих елхата, почистих дома си и напазарувах напитки и хранителни стоки.

Без излишен стрес и напрежение, успях да се справя с празничната суматоха и съм в очакване на светлите дни.

Google+ Comments