За една детска мечта да си репортер в БТВ Новините

April 14, 2013 Off By Victory

Напоследък чувам все по-често колко невъзпитани били младите, без амбиции и желание за развитие, как посредствеността и 5 лв. в джоба им били достатъчни за душевен мир и спокойствие. Аз бих добавил, че каквито са родителите, такива са и децата: възрастните и само те са отговорни на първо място за възпитаване у децата на морал, ценности, трудолюбие, естетика и пр.

Снощи вечеряхме със семейни приятели в един много приятен и кокетен ресторант, а с нас беше и дъщеря им, която тази година е абитуриентка и й предстоят кандидатстудентски изпити. Много мило, красиво, будно и интелигентно момиче. От малка отговаря на въпроса  „Каква искаш да станеш, като пораснеш голяма?“ с недвусмисленото и категорично „Репортер“. Обяснява пламенно, че човек трябва да работи това, което го прави щастлив, за да бъде полезен на себе си и на света. Дава винаги като пример фенерджията от „Малкия принц“, който с безкрайна апатия се грижи за фенерите на една малка планета и не вижда смисъл в битието си.

Петя, така се казва очарователната млада дама, и тази вечер не пропусна да ни запознае с магията на репортерската професия: „В днешно време кой ще се бори за интересите на народа, ако не репортерите? Неслучайно за журналистическата гилдия, към която принадлежат репортерите, често се твърди, че е „четвъртата власт“. На това искам да се посветя: преследване на истината и борба за правда. Дано някой ден съм достатъчно добър и достоен кадър за БТВ.“

miroluba_benatova

Попитах я защо пък точно там, а тя не ме остави дори да доизрека въпроса си: „Защото показателни за качеството на една телевизия, разбира се, ако не е тясноспециализирана, са новините, които тя продуцира. Това е продуктът, който ясно и точно показва на какво ниво е медиата: спазва ли етичните норми, безпристрастна ли е, разполага ли с необходимия човешки и технически ресурс, за да бъде в крак с обществените настроения. BTV Новините за мен илюстрират именно това. Те са лидери по отношение на рейтинг и пазарен дял, усещат пулса на новото време и резултат от съобразителността и ориентацията им към нуждите на аудиторията са БТВ Радио и BTV News. Аз не познавам друг подобен информационен блок в България, който толкова умело да еволюира и въпреки това да остава верен на принципите си за отразяване на всички гледни точки.“

 

Е, как да кажа сега, че младите нямали цели? Има и изключения, но нима и сред възрастните няма непрокопсаници? Въпросът не е до поколения, а до възпитание, до това, дали родителите отделят нужното време, за да обяснят, че нещо не е правилно, а не просто да изкрещят: „Ще те набия!“ Да, времената са трудни, да, безработицата е висока, а немотията – страшна, но как една Германия днес е отличникът на Европа след две световни войни с фатален за нея край, a Япония пише нова история след устойчивостта си срщу природните бедствия и нито един грабеж по време на тях?

Пожелавам успех на Петя и дано мечтата й за работа в БТВ Новините стане реалност!

 

Google+ Comments